Fennikelfrø: nyttige egenskaber og kontraindikationer

Fennikel er en forholdsvis velkendt plante hjemmehørende i bredden af ​​Middelhavet. Det findes også i naturen i Indien.

Fennikelfrø

Planten hører til familien ombellat (selleri) og ligner meget dild - de samme dissekerede cirrusblade, kun tykkere og de samme blomsterstande-paraplyer. For sådan en lighed blev han endda kaldt "dille-apoteket." Men faktisk er disse to krydderier helt forskellige planter. Vi vil tale om deres forskelle nedenfor.

Fennikel har en enorm mængde nyttige egenskaber. Det bruges i madlavning, kosmetologi, medicin og veterinærmedicin. Folk bruger alle dele af planten til erhverv: blade, stængler, rødder og frø. Det bruges både frisk og tørret.

Fennikel og dild: hvad er forskellen

På trods af ligheden har fennikel og dild mange forskelle.

 1. Fennikel er en flerårig termofil plante. Midt i Rusland og i Sibirien har han ikke altid varme sommerdage, så han dyrkes gennem frøplanter. Stammen er busket, meget forgrenet, op til 2 m i højden. Bladesorter i udseende ligner dild, de dyrkes for at samle grønne og frø. Vegetabilske sorter danner en kødfuld løg nedenfor. Roden er stang, saftig med et stort antal tykke laterale grene. Broschyrer har en sød smag og behagelig anis-smag. Når du gnider dem i fingrene, kan du også fange lugten af ​​anis.
 2. Dild er ofte en årlig plante, selvom flerårige arter findes i de sydlige breddegrader. Dette er en koldresistent plante, der er selvsående i vores klima. Dild har en høj enkelt stilk, let forgrenet i den apikale del. Petiolatcirrusblader strækker sig fra stilken langs hele længden. I højden når planten (afhængigt af sorten) fra 30 til 170 cm. Dildroden er fast, kerne, let forgrenet. Dild har en krydret smag og lugt med en blanding af aromaer af persille, citron og anis.

Ved frøens udseende er det også let at bestemme, hvad der er foran dig: dild eller fennikel. Dildfrø har en flad-oval form, når 3-5 mm i længde og 1-2 mm i tykkelse. Fennikelfrø er smalere, aflange krumme, der ligner anisfrø i form, 4–6 mm i længde og 2-3 mm i bredde.

Begge planter er vidt brugt i madlavning, kun dild, i modsætning til dens modstykke, bruges ikke til tilberedning af desserter.

Sammensætning og kalorieindhold

Fennikelfrø er et meget sundt og efterspurgt produkt.

På trods af det faktum, at denne plantes grønne have et lavt kalorieindhold (kun 31 kcal), er dens frø et meget nærende produkt - deres energiverdi er 345 kcal pr. 100 g.

100 g fennikelfrø indeholder følgende komponenter:

 • fedt - 14,87 g;
 • kulhydrater - 52,29 g;
 • proteiner - 15,8 g;
 • aske - 8,22;
 • vand - 8,81 g.

Frøene indeholder også et antal vitaminer: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E. Mineralsammensætningen er repræsenteret af følgende sæt sporelementer:

 • mangan;
 • jern;
 • calcium;
 • kobber;
 • magnesium;
 • phosphor;
 • kalium;
 • zink;
 • natrium
 • selen.

Frøens sammensætning inkluderer også essentielle olier, kostfibre, essentielle fedtsyrer, glycosider og flavonoider. Æteriske olier indeholder op til 60% anethol - et aromatisk essentielt stof, der har antiinflammatoriske, antivirale og antimikrobielle egenskaber.

Hvad er fordelene ved fennikelfrø

Fennikelfrø bruges i en lang række felter. Dette aromatiske krydderi bruges i kulinarikken i mange lande og folk. Æterisk olie er vidt brugt i kosmetologi og fremstilling af parfumerivarer samt farmakologi. Det er en del af mange medikamenter til at stimulere fordøjelsen, behandle luftvejssygdomme og berolige og forbedre amning.

Hvad er fordelene ved fennikelfrø

Fennikel er et afrodisiakum for både mænd og kvinder. Æterisk olie har en positiv effekt på nervesystemet, giver en følelse af ro, som positivt påvirker den generelle psyko-emotionelle tilstand og giver dig mulighed for at opleve øget seksuel lyst.

For kvinder
Anethole, der er en del af frøene, klassificeres som fytoøstrogener. Det antages, at når det kommer ind i kroppen, begynder det at påvirke det kvindelige reproduktive system, hvilket øger væksten af ​​brystkirtler og deres sekretion. Nylige undersøgelser har imidlertid stillet spørgsmålstegn ved fennikelfrøens virkning på amning og brystvækst.

Ikke desto mindre har dette fantastiske produkt stadig en vis effekt på den kvindelige krop. Phytohormones hjælper med at etablere menstruationscyklussen og reducerer smerter på kritiske dage. Regelmæssig brug af medikamenter og friske frø af denne plante hjælper med at undgå ubehag i overgangsalderen, forebygge kræft og infektiøse læsioner i forplantningsorganerne.

For mænd
De stoffer, der udgør fennikelfrø, har en gavnlig virkning på prostatakirtlen i den mandlige krop, hvilket understøtter sundheden i kønsorganet som helhed på grund af antibakterielle komponenter. Traditionel medicin anbefaler også at bruge små doser tinktur af fennikelfrø og friske selleriblade for at øge styrken.

Under graviditet
For kvinder i en interessant position kan te med fennikelfrø hjælpe med tidlig toksikose. Den antiinflammatoriske virkning og fytohormoner påvirker positivt sundheden hos både mor og foster. Det er værd at huske, at det skal være te i en svag koncentration og ikke en infusion for ikke at forårsage forgiftning. Du skal drikke sådan te regelmæssigt hele dagen.

ADVARSEL! Med øget tone og truslen om spontanabort bør fennikel helt udelukkes fra den vordende mors diæt for ikke at provokere sammentrækninger i livmoderens glatte muskler. Hvis denne egenskab i normal tilstand hjælper med at bekæmpe forstoppelse og krænkelser af de månedlige cyklusser, kan den under graviditet forårsage uoprettelig skade og provosere en spontanabort.

For børn
For spædbørn, inklusive spædbørn (men ikke i de allerførste måneder), er svage infusioner og afkok fra fennikelfrø eller regelmæssig brug af frø af moren og deres overførsel til babyen gennem modermælk meget nyttige. De indeholder kalium, som den unge krop aktivt bruger på dannelse og vækst af knogler. Derudover har frøene beroligende egenskaber, der påvirker dannelsen af ​​et sundt nervesystem hos et barn. Antiinflammatoriske egenskaber hjælper i kampen mod infektioner og styrker immunforsvaret.

Men den største fordel, som fennikel giver babyer, er at slippe af med kolik og flatulens i deres første leveår. Kendt for alle unge mødre tilberedes dild vand (mod oppustethed) lige fra frøene fra "apoteksdillen" - fennikel.

Fordelene ved fennikelfrø til vægttab

Sammensætningen af ​​fennikelfrø indeholder plantefibre, der er i stand til at absorbere vand og kvælde, hvilket skaber en efterligning af et tæt måltid. Brug frø som en del af mad kan du således opnå en hurtigere mætning med mindre mad. Mineraler, vitaminer, hormoner og antiseptika i sammensætningen af ​​produktet beriger kroppen og påvirker den generelle normalisering af metabolske processer, som igen øger niveauet for assimilering af mad, hvilket tillader at reducere dens mængde.

Fordelene ved fennikelfrø til vægttab

Da fennikelfrø indeholder stoffer, der er involveret i nedbrydningen af ​​fedt og sukker i kroppen, kan denne egenskab bedst bruges af dem, der ønsker at tabe sig. Derudover vil den generelle normalisering af fordøjelsen, eliminering af forstoppelse og oppustethed også bidrage til figurens harmoni. Det er vigtigt at nævne produktets vanddrivende egenskab, som giver dig mulighed for at fjerne overskydende vand og salt fra kroppen.

Til vægttab kan du regelmæssigt bruge te og fennikel-infusioner, tilføje frø og greener til forskellige retter eller bare tygge frø og blade. De grønne er i sig selv ikke kun velsmagende, men også et diætprodukt med lavt kalorieindhold. Brug effektiv fennikel essentiel olie til anti-cellulitis massage og aromaterapi.

Fenikelfrøens helbredende egenskaber

Fenikelfrøens helbredende egenskaber er blevet brugt af folkehealere siden oldtiden. Mange folkeopskrifter har overlevet til i dag.

 1. Anethol, der er placeret i frøene, bidrager til hæmning af bakterier i mundhulen. Derfor bruges de med succes til behandling af stomatitis - i form af infusion eller tørt pulver.
 2. Spise fennikelfrø (frisk eller i form af en infusion) forhindrer colitis og flatulens hos børn og voksne, forbedrer fordøjelsen og udvider blodkar. At tage dem før måltider hjælper med at øge appetitten. Bare husk, at infusion af frø kun kan forbruges i små mængder, ikke mere end 1-2 spsk pr. Dag. Overskridelse af dosis kan forårsage forgiftning.
 3. Tilstedeværelsen af ​​fiber i frøene giver dig mulighed for at opsamle vand i tarmen og øge mængden af ​​absorberet mad, hvorved risikoen for forstoppelse forhindres. Nogle gange bruges fennikelfrø endda som et mildt afføringsmiddel. Derudover absorberer kostfiber fra frø galdesalte og visse toksiner, hvilket forhindrer produktionen af ​​"dårligt" kolesterol og giver generel renselse af kroppen.
 4. Mineraler og vitaminer er aktivt involveret i metabolske processer, herunder nedbrydning af sukker og fedt, der har en positiv effekt på lever- og bugspytkirtelceller.
 5. Tilstedeværelsen af ​​kalium i frøene hjælper med at normalisere hjerterytmen og blodtrykket, og bestemmer også den vanddrivende virkning. Vitaminer A og C hjælper med at forbedre synet og styrke immuniteten.
 6. Tilstedeværelsen af ​​anethol i æterisk olie bestemmer en lang række antiinflammatoriske anvendelser. Flavonoider quercetin og kempferol binder og fjerner frie radikaler fra kroppen. Brug af deres kraftfulde antioxidantvirkning giver dig mulighed for at beskytte kroppen mod kræft, forskellige infektioner, forhindre neurose, forbedre søvn, bremse aldringsprocessen og også med succes håndtere patologierne i kønsorganet og nyrerne og fjerne små sten og sand med urolithiasis.
 7. Frøens anti-inflammatoriske egenskaber bruges til at forbedre hudens tilstand. Ved regelmæssig brug af dem i små mængder med mad normaliseres hormonel balance, hvilket bidrager til forsvinden af ​​så ubehagelige symptomer som acne og acne. Huden bliver mærkbar renere og sundere, dens elasticitet øges, små rynker udrettes. Det er vigtigt at sige, at antifungale egenskaber også blev fundet i fennikelfrø.
 8. Med influenza og forkølelse er frø en effektiv måde at behandle halsen og bekæmpe de vira, der har forårsaget sygdommen. Takket være antibakterielle komponenter er deres infusion effektiv i sygdomme i luftvejene - bronkial astma, lungebetændelse, bronkitis, tuberkulose.
 9. Fennikelolie bruges internt såvel som i form af slibning, applikationer tilsat massagecremer og geler. Det bruges til aromaterapi samt til sammensætningen af ​​parfume duftstoffer.Fennikel essentiel olie kan bruges til at rense indeluften med en hastighed på 2 dråber per fem kvadratmeter.
 10. En drink kan tilberedes ved at tilføje en knivspids frø til et glas kogende vand i enhver anden te eller bryg frøene separat. Infusionen tilberedes fra et glas kogende vand og en spiseskefuld frø, hvorefter det får lov at afkøle. Kølet drikke spiser 1-2 spsk før måltider i løbet af dagen.
 11. Fennikelfrø bruges som et antiparasitisk middel, herunder inden for veterinærmedicin.

Brug af fennikel i madlavning

I kulinariet i Middelhavslandene har fennikel længe indtaget en stærk plads. I vores land er han tilsyneladende mindre kendt på grund af den termofile "karakter". Ikke desto mindre er dette produkt for nylig også hurtigt blevet populært hos os.

Brug af fennikel i madlavning

Du kan ikke købe frisk fennikel i butikken i dag. Men i ethvert apotek kan du finde dets nyttige frø. Mange gartnere dyrker denne plante i deres områder og har derfor altid til rådighed både greener og plantefrø. Den grønne del af planten samt dens frugter og rødder bruges som mad. Fennikelrødder spises efter grundig rengøring og varmebehandling, andre dele af planten spises i enhver form.

Fennikel bruges i næsten alle typer kulinariske produkter: i salater, supper, hovedretter, desserter og kager og endda som en selvstændig skål. Dette produkt er i stand til at berige enhver skål med en uforglemmelig raffineret smag og aroma.

Fennikelgrønsager og frø føjes til salater og supper, hvortil det giver en delikat behagelig smag og aroma. Du kan bruge dem til fremstilling af desserter, søde kager, buddinger, tærter og endda marmelade. I stedet for greener eller frø, kan du bruge aromatisk fennikelolie, som fås ved at insistere på de knuste frø på enhver vegetabilsk olie.

Fennikelpære kan bruges i forskellige retter friske eller stuede. Det kan serveres som en del af en sofistikeret sideskål eller gøres til en førende komponent.

I Europa er det sædvanligt at tilføje fennikelblomsterstande ved pickling af grøntsager, ligesom vi bruger dildparaplyer. Unge blomsterstande er også en fremragende ingrediens til salater, supper, gryderetter.

I italiensk køkken pickes fennikelstængler som en uafhængig grøntsag. Plantefrø tilsættes pølser. Europæiske kulinariske eksperter tilføjer fennikelrot, når de bager bageriprodukter.

I Indien er malet fennikelfrugter inkluderet som en integreret ingrediens i krydret blandinger. Lammet koges med greener, og grønne kviste eller frø tygges efter måltiderne for at friske vejret og rense tænderne.

Fennikelfrø og kviste tygges ofte til åndedrætsfriskning eller bare for sjov i andre lande. Imidlertid ved ikke alle, at smagen af ​​frø kan forbedres markant ved at kalcere dem i en gryde. Derefter får frøene en udsøgt nøddeagtig smag kombineret med duften af ​​fennikel.

For nylig er fennikelpollen blevet brugt til madlavning. Det indsamles fra blomstrende planter, tørres godt og bruges som en duftende krydderi til kød- og fiskeretter samt salater.

Når du køber grøn fennikel, er det værd at evaluere dets udseende. Stængler skal være elastiske, saftige, blade - levende og lysegrøn. Hvis produktet har et tragt og kedeligt udseende, angiver dette dets langvarige opbevaring. Og holdbarheden påvirker produktets smag og aroma direkte: Jo længere den afskårne plante opbevares, jo mere mister den sine nyttige og aromatiske egenskaber. Opbevares skåret fennikel i køleskabet anbefales højst 5 dage.

Skader og kontraindikationer

Fennikel har næsten ingen kontraindikationer.

Skader og kontraindikationer for fennikelfrø

 1. Du kan først og fremmest ikke bruge det til personer med individuel intolerance for ikke at forårsage allergiske reaktioner.
 2. Som tidligere nævnt er fennikel også kontraindiceret i tilfælde af abort under graviditet. Men hvis der ikke er en sådan trussel, kan det endda give fordele for forventningsfulde mødre: det hjælper med at slippe af med ubehagelige symptomer ved tidlig toksikose.
 3. Det anbefales heller ikke at give fennikel til børn i de første 4 måneder af livet. Men efter denne alder er denne plante også kun til fordel for babyer.
 4. Det bør ikke være inkluderet i fennikel i nogen form for fordøjelsessygdomme, da dette produkt har en afføringsmiddel.

Her er måske alle kontraindikationer vedrørende brugen af ​​dette nyttige produkt.

Interessante fakta om fennikel

Den første omtale af fennikel blev fundet i gamle indiske bøger, hvor dette krydderi beskrives som en behagelig smag og beskyttelse mod mange sygdomme. Derudover har Indien stadig en tradition for at tygge sine frø efter at have spist for at opdatere munden og beskytte dens tænder.

På Middelhavets bredder, i det gamle Grækenland og Rom, var fennikel imidlertid kendt fra endnu mere gamle tider. Det menes, at det var de romerske legioner, der spredte fennikelfrø mod øst, som derefter perfekt rodede rod i Indien.

Ordet "fennikel" (forvrænget fenikel) oversættes fra latin som "hø." Der er en legende om, at det oprindelige navn på fennikel var "maraton" - ved navn af byen nær den berømte slagmark, hvor grækere besejrede perserne. Dette duftende græs voksede ud på dette felt, der blev knyttet til græske krigere med styrke, militær succes, sejr - vi kender alle fennikel.

I middelalderen var fennikel så populært i europæisk køkken, at det blev sået og dyrket i hele marker. Det menes, at byens navn endda er knyttet til navnet på fennikel: hovedstaden på øen Madeira kaldes Funchal.

Blandt de gamle angelsaksere var fennikel en af ​​ni planter, der betragtes som hellige. Man troede, at fennikel i kombination med johannesurt har evnen til at fjerne hekser og onde ånder. En anden tro hævder, at slanger gnider deres hud på fennikel, inden de skifter det, så det glider af kroppen lettere.

Her er sådan en fantastisk plante ved siden af ​​os. Se nærmere på det, så giver det sin vidunderlige smag og sundhed!

Video: nyttige egenskaber ved fennikel

Vi anbefaler at læse


Efterlad en kommentar

for at sende

avatar
wpDiscuz

Ingen kommentarer endnu! Vi arbejder på at ordne det!

Ingen kommentarer endnu! Vi arbejder på at ordne det!

utøj

skønhed

reparationer