Sådan tilberedes stikkelsbærsyltetøj: opskrifter

Thorny klatrebuske findes i næsten ethvert husgrund. Fra midten af ​​juli begynder de første bær at vises på dem. De er mættet med solen og skinner gennem fine skræl med små korn. Stikkelsbær er blevet dyrket i lang tid, men dens muligheder for at udfylde manglen på vitaminer, helingsegenskaber og kulinariske muligheder undersøges fortsat i dag.Sådan tilberedes stikkelsbær-marmelade

Solbær

Stikkelsbær tilhører slægten Kamnelomkov, som angiver dets evne til at overleve på enhver jord. Den første omtale af det stammer fra det 11. århundrede, som er optaget i klosterkronikerne. Selv da blev det brugt i medicin og madlavning. Fødestedet til busken er Nordafrika og Vesteuropa. En sådan spredning forklares ved dens hurtige tilpasningsevne til alle klimatiske forhold. Frø bæres af fugle, der pikker moden frugt. Det blev først indgået i samlinger af nyttige planter i det 16. århundrede af Jean Ruel, lidt senere dukkede en mere komplet botanisk beskrivelse af planten op. Gennem opdrætternes indsats blev et stort antal af store frugter sorteret, takket være hvilket bær i XIX århundrede fik en hidtil uset popularitet i alle klasser. Arbejdet med udvikling af nye sorter og hybrider fortsætter, de vigtigste retninger er modstand mod ugunstigt klima og typiske sygdomme.

En gang i skoven løber stikkelsbær hurtigt vild og vender tilbage til sin oprindelige form. Derfor i haven kræver det utrættelig opmærksomhed fra ejeren, rettidig beskæring, fodring og vanding.

Busken når sjældent en højde på 1,5 meter, stopper normalt ved et mærke på 1 - 1,2 m. Grenerne er elastiske, let bøjede, prikede med torner transformeret fra blade. Barken er grå eller brun med små eksfolierende vægte. Blomstrer og skaber en æggestokk i maj, frugterne modnes i midten af ​​juli - august. Der er tidlige, midterste og sene modne sorter. Bær kan være i forskellige nuancer, alle indeholder en stor mængde C-vitamin, hvilket øger immuniteten. Størrelsen på frugten varierer fra 12 til 40 mm. Planten er ikke bange for frost, let udbredt ved stiklinger, akklimatiserer hurtigt et nyt sted. Det invaderes ofte af skadedyr og kan blive syge uden ordentlig pleje. Men alle problemer betales af den rige sammensætning af bær og dens fordele for kroppen.

Sammensætning og fordele

Ét bær indeholder en lang række næringsstoffer, herunder:

 • pektiner;
 • vitamin A, E, PP, C, K;
 • niacin;
 • kostfiber;
 • kalium;
 • calcium;
 • natrium;
 • phosphor;
 • aluminium;
 • kobber;
 • magnesium;
 • molybdæn;
 • selen;
 • iod;
 • caroten;
 • organiske syrer.

I 100 gr. Produktet indeholder 45 kcal.

Det anbefales især at inkludere stikkelsbær i kosten til børn, gravide kvinder og ældre. De fordelagtige egenskaber ved druelignende bær er længe blevet anerkendt. De begyndte at vokse busken målrettet fra det 13. århundrede, vel vidende om dens helbredende egenskaber. 100-200 gr. frugt af enhver sort pr. dag øger kroppens udholdenhed og normaliserer den mentale tilstand. Den vanddrivende virkning hjælper med at bekæmpe hævelse, reducerer vægten, forbedrer nyrefunktionen. Fremskyndelsen af ​​stofskiftet og aktiveringen af ​​tarmmotilitet er meget værdsat i vægttabsprogrammer. Reduktion af tryk, rensning af blodkar og eliminering af toksiner forbedrer arbejdet i hjerte- og udskillelsessystemerne, forbedrer livskvaliteten, hæver tone og eliminerer kronisk træthed.

Det er vigtigt at: stikkelsbær er i stand til at stimulere hjerneaktivitet og forhindre udvikling af sklerose.

Organiske syrer i sammensætningen af ​​bær stopper for tidlig aldring, forbedrer tilstanden i hud, hår, negle.En uundværlig handling er den hurtige nedbrydning af fedt, fjernelse af skadeligt kolesterol, hjælp i arbejdet med bugspytkirtlen og leverrensning. For kvinder under graviditet og med overgangsalderen anbefales det kraftigt, at man holder tilstrækkelig opmærksomhed på stikkelsbær. Serotonin er et naturligt antidepressivt middel, der er i stand til at fjerne sig fra apati og heje op. Mennesker med hudproblemer eller lider af eksem, dermatitis, psoriasis, 60 gr. et produkt pr. dag vil lette symptomerne på sygdommen markant, fremskynde helingsprocessen.

Stikkelsbær sorter

Stikkelsbær sorter
I modsætning til andre bær er indholdet af næringsstoffer i alle arter næsten det samme. Uanset farve, størrelse og modningsperiode indeholder bærene en chokdosis C-vitamin, hvilket øger kroppens modstand mod forkølelse, infektions- og svampesygdomme. Valget af sort er ofte forklaret af personlige præferencer, klimatiske forhold, den ønskede timing af høsten. Under gunstige forhold kan der opsamles op til 15 kg fra den midterste busk. bær. De mest populære sorter er:

 • Ural smaragd;
 • foråret;
 • beryl;
 • Phoenicia;
 • Northern kaptajn.

Høst til vinteren

Hvis det var muligt at redde bushen fra pulveriseret mug, tørke og bladlus, vil han takke med en rigelig høst. Spis det hele frisk fungerer ikke. Den maksimale norm for en voksen pr. Dag er 1 glas. En større mængde vil provosere en urolig mave og tyngde i maven. Bedre at feste lidt på dem. Den tætte skræl af bær giver dig mulighed for at opbevare afgrøden i køleskabet i næsten en uge, forudsat at bærene ikke vaskes efter høst fra grenene. Lidt modne frugter opbevares i op til 3 uger.

Når afgrøden ikke betragtes som kilogram, men som spande, er der kun 2 output:

 • sælge overskud på markedet;
 • spar al rigdom til vinteren på alle tilgængelige måder.

Stikkelsbær er sjældne arter, der ikke mister deres gavnlige egenskaber, når de fryses og koges. Derfor er bærene tørret, frosset, tørret, kogt kandiseret frugt, marmelade, marmelade, konfitter og konserver.

Tørrede bær
De indeholder fugtighed nok, men egner sig til tørring. Medium prøver vælges til arbejdsemnet, vaskes grundigt under rindende vand og rengøres for stilke og kegler. Herefter hældes bærene i et dørslag og holdes i flere minutter over kogende vand for at bevare farve og fremskynde tørringen.

Derefter fordeles de i et tyndt lag på en bageplade, placeres i en ovn eller en elektrisk tørretumbler. Du er nødt til at hæve temperaturen gradvist, ellers frugterne bages. Det maksimale varmeniveau er 70 grader. Efter at saften er fordampet, efterlades bærene på en bageplade på et køligt, godt ventileret sted, indtil det er helt afkølet. Produktet bevarer sine egenskaber i 2 år, erstatter rosiner i bagning, tilsættes kompoter, desserter.

Stikkelsbærfrosne
Hvis du har en rummelig fryser i dit hjem, behøver du ikke at bekymre dig om produktets sikkerhed. Tilberedte bær anbringes i små portioner i poser til frysning og anbringes i opbevaring.

Jam og Confiture
Den originale søde og sure smag af bær er perfekt til forskellige kulinariske lækkerier. Desuden bevares de fleste næringsstoffer under varmebehandling. Bærene er dækket med sukker med en hastighed på 1: 1 og lades stå i 12 timer indtil det øjeblik, hvor juice blev adskilt. Sæt derefter en meget langsom ild og kog under kontinuerlig omrøring. For at opnå en homogen masse afkøles de kogte frugter, flosses gennem en sigte. Massen uden frø og skræl koges gentagne gange, indtil den ønskede konsistens.

Stikkelsbærsyltetøj

Stikkelsbærsyltetøj
Kun fra dette bær kan du få en fantastisk smaragd-marmelade. Det er værd at arbejde, fordi det bogstaveligt talt skinner gennem dåsenes vægge og mentalt vender tilbage til den velsignede sommer.Ved madlavning vælges grønne sorter, navnet kan ikke genkendes, egnetheden bestemmes visuelt. Den klassiske opskrift inkluderer:

 • stikkelsbær - 1 kg;
 • sukker - 1 kg;
 • kirsebærblade - 350 gr;
 • vand - 600 mg.

For at få en skinnende smaragdfarve skal tid og proportioner overholdes nøje.

 1. Kirsebærblade blødlægges i koldt vand i et kvarter og bringes derefter til kogning og koges i 5 minutter.
 2. De vaskede stikkelsbær skal hakkes med en tandstikker og hældes i en gryde med et afkok af blade. Rul opvasken med uret og lad stå i 10 timer. Vigtigt: bland ikke massen med en ske.
 3. Press bærene i en separat skål med en spaltesked, tilsæt sukker til bouillon og kog over svag varme i 3 minutter.
 4. Fjern blade, fyld bær på, kog i 20 minutter.
 5. I kogende form hældes hurtigt i krukker og tæt tæt.

En anden metode involverer fem minutters kogning med sukker med et interval på 5 timer. Der foretages 3 tilgange, hvorefter syltetøjet ruller til krukker. Det er tyktflydende, sød og meget duftende. Ved afkøling bevares smaragdfarven. For at give nye smagsfarver er det tilladt at tilføje valnødder, appelsiner eller citronskald.

Stikkelsbær og Kiwi Jam
Det viser sig en meget usædvanlig behagelig smag. Til madlavning tages stikkelsbær, kiwi, sukker i lige forhold og 3 citroner. Skræl fjernes fra kiwien, frugterne skæres i små stykker. Stikkelsbær vaskes, hestehaler skæres. Begge ingredienser knuses i en blender, blandet med sukker, lad det smække i 30 minutter. Saft presses ud af citroner, ved afslutningen af ​​tilberedningen sættes den til blandingen, bringes igen til kogning og slukkes. Det vises i steriliserede krukker, lukket med låg. Opbevares på et køligt mørkt sted, perfekt som påfyldning til søde kager og desserter.

Hvis året var frugtbart, og der blev høstet mange stikkelsbær, er vinteren velsmagende. Man behøver kun at gøre en lille indsats og tilberede en overraskende duftende og sund marmelade.

Video: smaragd stikkelsbærsyltetøj

Vi anbefaler at læse


Efterlad en kommentar

for at sende

avatar
wpDiscuz

Ingen kommentarer endnu! Vi arbejder på at ordne det!

Ingen kommentarer endnu! Vi arbejder på at ordne det!

utøj

skønhed

reparationer