Sød kartoffel - nyttige egenskaber og kontraindikationer

Sød kartoffel ligner meget kartofler i udseendet af knolde og kultiveringsmetoden. Den dyrkede plante blev hurtigt et af hovedprodukterne for indbyggerne i Peru, Colombia, New Zealand, Kina, Indien. Det er fordelagtigt at vokse, knoldens gennemsnitlige vægt når 3 kg. Anvendelsen er universal, med lige succes, der tilberedes supper, hovedretter og desserter ud fra den.

Sød kartoffel

Overseas Guest's historie

I Europa blev søde kartofler ikke hørt før i det 19. århundrede. Mode kom til ham sammen med udenlandske kokke og mode til alt i udlandet. Søde kartofler viste sig at være en god erhvervelse, da det er meget høstet, der har en behagelig smag og en række nyttige egenskaber, som ernæringseksperter og beundrere af traditionel medicin hurtigt indtog.

Beskrivelse af planten og sammensætningen af ​​knolde

Interessant nok er søde kartofler og kartofler faktisk fjerne slægtninge, har et højt kalorieindhold og ligner lidt udseende. Det er her lighederne slutter, og der begynder ganske imponerende forskelle. I stedet for en kraftig lodret jorddel, har yam lang fleksible vinstokke, der vokser til 1,5-2 meter. De er i stand til at slå rod i bladknudepunkter. Nogle sorter blomstrer og danner hvid, lyserød eller syrintragtformet "grammofon". Andre undlader udsmykning. Blomstrende sorter har brug for pollination af insekter. Knolde dannes på laterale rødder, som tykner og vokser til 2,5-3 kg. under gunstige forhold.

Forsøg på at dyrke søde kartofler i Rusland begyndte i det 20. århundrede og lykkedes i de sydlige regioner i Bashkortostan. Takket være opdrætternes aktive arbejde er der opdrættet flere sorter, der er dyrket i den midterste bane. De blev etårige og udfører en dekorativ snarere end en madfunktion. Mangel på varme og fugt påvirker dyrkning af en fuldt afgrøde; en sådan balance er kun karakteristisk for tropiske og subtropiske zoner, især da selv mod en foreløbig spiring er modningsperioden på afgrøder 200-230 dage.

Sammensætningen af ​​rodafgrøder er rig og forskelligartet:

 • stivelse;
 • vitaminer C, A, PP, E, gruppe B;
 • niacin;
 • mikro- og makroelementer;
 • planteøstrogener;
 • glucose;
 • fiber;
 • thiamin;
 • riboflavin;
 • anthocyanin.

Sorter og typer

Sorterne adskiller foder-, grøntsags- og dessertarter. De adskiller sig i massenes densitet, niveauet af næringsstoffer, smag, sukkerindhold. Fodersorter er uhøjtidelige overfor forholdene og kan dyrkes i de sydlige regioner. Papirmassen bliver blød under tilberedningen og er fantastisk til at lave mosesupper. Dessertsorter har forskellige smag, kødet ligner et græskar, gulerod, banan eller kastanje. Høstes kun i subtroperne. Fra dem forberede desserter, korn, gryderoller. De vigtigste eksportører af søde kartofler er:

 • Kina;
 • Nigeria;
 • Tanzania;
 • Indien;
 • Vietnam.

Nyttige egenskaber

Kineserne kalder søde kartofler frugten af ​​lang levetid. Det er i stand til at aktivere hjertets arbejde, styrke og rense blodkar, fjerne toksiner, have en generel styrkende effekt. Og vi taler om både rå knold og retter tilberedt deraf. Efter varmebehandling bevarer søde kartofler det meste af næringsstofferne. Hvis det koges uden tilsætning af vegetabilsk eller animalsk fedt, har den et lille kalorieindhold på 67 kcal. på 100 gr. produkt og bruges i vægtkontrolprogrammer.

Nyttige egenskaber ved søde kartofler

Knolde bruges rå, kogt, stuet. Regelmæssig brug af produktet:

 • giver hurtig mætning uden overspisning;
 • stimulerer tarmen, aktiverer peristaltis;
 • indhyller og beroliger maves irriterede vægge;
 • fjerner gamle fækale sten, toksiner, toksiner;
 • på grund af det høje kaliumindhold fremskynder det stofskiftet;
 • forhindrer omdannelse af celler til kræftform;
 • øger immuniteten;
 • bremser udviklingen af ​​aldersrelaterede ændringer;
 • understøtter hjertemuskulatur og ledelasticitet;
 • indeholder fytoøstrogener, som hjælper med at reducere intensiteten af ​​menopausale symptomer.

For mennesker med dårlig blodkoagulation er søde kartofler nødvendige som en naturlig kilde til fortykning. Diabetikere bør også være opmærksomme på disse knolde. De fremskynder regenereringen markant og heler små sår og revner.

Det anbefales at inkludere søde kartofler i kosten til meget begejstrede, ophøjede individer såvel som personer, der er tilbøjelige til årsagsløs frygt, kronisk angst og neurose. Retter fra søde kartofler tilberedt til middag normaliserer søvn, ro, lindrer følelsesmæssig stress. Ved fordøjelsesproblemer er søde kartofler også nyttige, hvilket stabiliserer udskillelsesfunktionerne.

Bemærk: i et stort antal rodafgrøder kan provokere diarré, smerter i maven og kvalme.

Sød kartoffel genopretter hurtigt kroppen efter kraftig fysisk anstrengelse, så den er meget værdsat i sportsnæring. På grundlag heraf er der udviklet en speciel linje til opbygning af muskelmasse. En anden egenskab gjorde det muligt at bruge søde kartofler som en vitamin-næring for øjnene, da et højt indhold af vitamin A bevarer synsskarphed. Det hjælper også med at bremse de ydre tegn på aldring, forhindre udseendet af alderspletter, opretholde hudens elasticitet. Skadene ved aktiv og passiv rygning kan reduceres, hvis salater og anden retter baseret på søde kartofler indføres i kosten 2-3 gange om ugen.

Begrænsninger og kontraindikationer

Læger anbefaler, at grundlaget for kosten består af de sædvanlige grøntsager og frugter, der vokser på opholdsstedet. De har helt ret, fordi babyen, som endnu ikke er født, begynder at modtage næringsstoffer gennem moderen og gradvis bliver sædvanlig. Dette forklarer, at det første lokke er et æble, ikke et appelsin, der kan få en baby til at få en voldelig allergisk reaktion.

For søde kartofler den samme historie. Beboere i europæiske lande har ikke en genetisk hukommelse for dette produkt, det opfattes som eksotisk, fremmed, og for alle dets fordele er dets anvendelse uønsket til:

 • individuel intolerance;
 • alvorlige allergiske reaktioner på bestemte grupper af planter;
 • graviditet i enhver trimester og amning;
 • mavesår, gastritis, pancreatitis;
 • urolithiasis;
 • HRT;
 • kronisk diarré.

I overgangsalderen er søde kartofler meget nyttige til at indeholde fytoøstrogener, men i nogle tilfælde, såsom truslen om at udvikle endometriose, brystkræft, skal du konsultere en læge og bestemme andelen af ​​fordele og skader i hvert tilfælde baseret på undersøgelsesdata.

Brug i traditionel medicin

I lande, der er fødevarer for søde kartofler, bruges knolde og den jordede del af planten som et profylaktisk og medicinsk produkt til stabilisering af tryk, forebyggelse af stressbetingelser og kogt neurose. Den erstatter en af ​​måltiderne om dagen.

 1. Til forebyggelse af mavesår og gastritis tilberedes en salat med frisk revet knold sammen med en skræl blandet med honning. Normen pr. Dag er ikke over 100 gr.
 2. En afkok af blade og skræl fjerner de fleste menopausale symptomer perfekt. Til madlavning skal du tage 40 gr. råvarer pr. 1 liter kogende vand. Blandingen tilføres i 40-60 minutter, der tages 100 g. før måltider 4 gange om dagen.
 3. Dampindånding af kogt sød kartoffel lindrer næsestoppning, tynd ud sputum, letter ekspektoration, lindrer astmaanfald. Proceduren tager 5-10 minutter.
 4. Eksterne kompresser af varm knoldmasse lindrer ledsmerter.

Forberedelse og opbevaring

Knolde skal tørre inden opbevaring, og deres skræl skal blive stærkere og tættere. Derefter er de ikke bange for rådne og svampeskader. For at gøre dette anbringes høsten på et åbent køligt sted i en uge, hvilket forhindrer dæmpning fra dug eller regn. Derefter sorteres rodafgrøderne efter størrelse, de beskadigede fjernes.

Bemærk: i mellemstore og store knolde er der mere nyttige stoffer end i små.

Søde kartofler er stablet i trækasser, for bedre konservering kan de indpakkes i papir eller drysses med tørt sand. Den anbefalede opbevaringstemperatur er +16 grader.

opskrifter

Sød kartoffel er velegnet til alle typer retter, fra supper til søde desserter.

Søde kartoffelopskrifter

Sød kartoffel og græskar suppe
Hovedingredienserne tages i 0,5 kg, der tilsættes 50 g. linser og 1 stor løg. Skær søde kartoffel i terninger, kog i 5 minutter, steg løgen, indtil den er gylden i olivenolie. Put stykker græskar og andre ingredienser i en gryde, hæld vegetabilsk bouillon, kog i 40-50 minutter på meget lav varme. Pisk den færdige masse med en blender, tilsæt krydderier, salt og urter.

Bagt torsk med søde kartofler
Knolde er gode som en side skål til kød, skaldyr og fisk. Skrællede rodgrøntsager skæres i små skiver, spredes i en form olieret og bages i 15-20 minutter. Læg derefter ovenpå fileten, revet med en blanding af salt og sort peber, før ovnen indtil den er mør. Drys med urter inden servering. Fadet viser sig at være diæt, anbefalet til brug i vægtkontrolprogrammer.

Stegt søde kartofler
Det smager som en lidt sød pommes frites. Det foretrækkes at stege i olivenolie eller koldpresset olivenolie. Den mest lækre er en sort med orange kød. Knolde skrælles, skæres i strimler, drysses med salt. Placer derefter i en gryde med opvarmet olie. Før afslutningen af ​​tilberedningen tilsættes finhakket hvidløg.

Ristning af folie
Hvis der ikke er tid til et langt ophold ved ovnen, men du vil have en velsmagende, kommer en enkel og hurtig opskrift på søde kartofler med kanel til undsætning. Knoldene vaskes grundigt, let skrabet med en kniv, der laves et lille langsgående snit, der er drysset med sukker og kanel. Hver rodafgrøde er indpakket i folie, placeret på en bageplade. Ovnens tilberedningstid er 35 minutter. Spis en tallerken med en ske i form af varme.

æbleskiver
De skrælede knolde gnides på et groft rivejern, der tilsættes et æg, mel eller semulje, lidt salt. Massen doseres med en spiseskefuld i en gryde med opvarmet olie, stegt, indtil den er gyldenbrun. Serveres med creme fraiche eller som en side skål til stegt bacon, kyllingebryst.

Søde kartoffelretter drager også fordel af forskellige daglige diæter i diæternæring. De er nyttige til voksne og børn. Det vigtigste er at observere foranstaltningen og vænne sig til nye fødevarer gradvist.

Video: brugen af ​​søde kartofler (søde kartofler)

Vi anbefaler at læse


Efterlad en kommentar

for at sende

avatar
wpDiscuz

Ingen kommentarer endnu! Vi arbejder på at ordne det!

Ingen kommentarer endnu! Vi arbejder på at ordne det!

utøj

skønhed

reparationer